Karád környékén több mint 100 hektáron termelnek kajszibarackot. A tavaszi munkálatok alatt a gazdák megvizsgálják a rügyeket is. Ha a bibe fekete szálként jelenik meg, akkor a rügyek elfagytak. Ez a helyzet most Karádon is. A két héttel ezelőtti rendkívüli mínuszok a rügyek nagy részét elvitték.

"Nagyon rosszul kezdődött az idei év számunkra. Főleg a tavasz első napja, ami igazából nem is mondható el, hogy tavasz, vagy tél. Itt két héttel ezelőtt 10-20 cm-es hó volt. Reggelre mínusz 15-20 fok. A nagyon fejlett rügyeket, amik már december közepétől fejlődtek, azokat nagyrész elpusztította." - meséli Gara Miklós, a Balaton Ker-Tész Szövetkezet igazgatója.

Elfagyott rügy a karádi barackosban
Elfagyott rügy a karádi barackosban

A kajszin kívül az őszibarack károsodott még a legjobban. De a csökölyi eperültetvények is elszenvdték a fagykárt. Ezen kívül az alacsonyabban fekvő cseresznye és a megy is károsodott. A Dél-Balatoni Borvidéken is érezték a mínusz fokokat.

"A szőlő jobban bírta. Ez azért fajta, meg dülő függő is, mert nyilvánvaló a korán induló fajtáknál, és fagyzúgos helyeken van rügykár. De a jó dülőkben, ott ahol megérett a vessző, nem volt túl nagy terhelés, nem látunk különösebb problémát." - árulta el Gombos Sándor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke.

A balatoni szőlő jobban bírta a fagyot
A balatoni szőlő jobban bírta a fagyot

A fagykár miatti bejelentések folyamatosan érkeznek a Somogy Megyei Kormányhivatalba. Eddig több mint 40 termelő jelentette a veszeteséget. Az érintett kultúrák felmérése és a károsodott terület méreteinek a megállapítása folyamatosan történik. A kárenyhítési rendszerből azonban csak azok a gazdálkodók jogosultak a teljes juttatásra, akik rendelkeznek erre az évre növénybiztosítással.

Címkék: barack, szőlő, kár, fagy, Somogy, gazdaság