A termőföldek állapotáról és a precíziós mezőgazdaságról is szó esett egy tegnapi gazdafórumon. A kaposvári összejövetelen Dr. Bitay Márton, az állami földekért felelős államtitkár elmondta: a magyar agrárium exportnövekedése ebben az évtizedben meghaladta a 30 százalékot, erősödött a támogatási rendszer és tovább nőtt a családi gazdaságok száma.

"Ahhoz az eredményhez, amit az agráriumban fel tudunk mutatni, persze szükséges egy jó kormányzati és parlamenti munka is, de valójában a fő érdem a gazdáké, akik munkahelyeket létesítenek és emelik az agráriumban élők bérét is. Több mint 50 százalékkal emelkedett az utóbbi időben a bérek az ágazatban, tehát ők azok, akik a magyar mezőgazdaságot pillanatnyilag az Európai Unió leggyorsabban fejlődő agrár ágazatává teszik." - tette hozzá az államtitkár.

gazdafórum

Ebből a nagymértékű gazdasági növekedésből adódóan az elmúlt esztendőkben a mezőgazdaság is egyre több embernek ad munkát. Gelencsér Attila a térség országgyűlési képviselője elmondta, hogy Kaposváron és Somogyban számos olyan munkahely keletkezett az agráriumnak köszönhetően, amelyek nem voltak korábban.

Kaposvárnak a munkahelyteremtésen kívül az is fontos, hogy a somogyi termelők portékáihoz közvetlenül hozzá tudjanak jutni a vásárlók. Ezt a törekvést egyébként városi és állami kezdeményezések is segítik.

"Ilyen a mi vásárcsarnokunk, ilyen a mi piacunk és nagyon remélem, hogy amit elkezdett a kormány az elmúlt években azt folytatni is fogja, hiszen a vásárcsarnokok, piacok versenyképessé tétele teszi lehetővé azt számunkra, hogy egyre több vásárló a multik helyett minket válasszon." - foglalta össze Kaposvár polgármestere, Szita Károly.

A fórumon az is elhangzott, hogy a város nagyadózó cégei között több élelmiszeripari vállalkozás is előkelő helyen szerepel.

Címkék: gazdagfórum, államtitkár, Gelencsér, mezőgazdaság, agrár, Szita