- Az önkormányzat számára mindig fontosak voltak az idősek, a nyugdíjasok. Számítunk az életük során felhalmozott tapasztalatukra, akár a nyugdíjas szövetkezeteknél is - ezekkel a szavakkal köszöntötte a fórum résztvevőit Borhi Zsombor alpolgármester.

Tavaly nyár óta lehet nyugdíjas szövetkezeteket alakítani. Ezeken keresztül, kedvező adózási feltételek mellett tudnak ismét munkába állni a szépkorúak.

Van, aki az elfoglaltség miatt kezd újra dolgozni és van, aki a nyugdíját egészíti ki így. 

- Sajnos most még muszáj dolgoznom és a véradóállomás nekem nagyon megfelelő erre. Ott takarítok és nagyon jól érzem magam abban a közösségben - tette hozzá Gönczöl Magdolna.

null

A cégek örülnek a nyugdíjas munkavállalóknak. Sőt, van ahol szinte túl sok munkát kínálnak. A termelésben, a kereskedelemben, adminisztrációs területen és ügyfélszolgálaton is el tudnak helyezkedni az idősek.

- Ez egy abszolút sikertörténet. Jellemző, hogy ma a nyugdíjasok aktívabbak, mint amennyire a cégek őket fogadni hajlandóak, vagy képesek. Meg kell még tanulni a munkáltatóknak használni ezt a foglalkoztatási formát, hiszen ez még egy új dolog, de, akik már használják, azok már egyre inkább kedvelik - mondta a mai konferencián Turi Dénes a Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezek Országos Érdekképviseleti Szövetségének elnöke.

Országszerte terjed a nyugdíjas szövetkezetek alapítása. A tapasztalatok szereint a szépkorúak nem otthon akarnak ülni.

null

- 101 szervezet alakult ebben a félévben. Olyan 20 ezer tag van és a foglalkoztatottak száma kettőezerre tehető. Kollégáink szerint a nyár majd a foglalkoztatást is egy picit fel fogja pezsdíteni - válaszolta Vida Péter, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége Szolgáltatási Tagozatának elnöke.

A mai fórumon olyan gyakorlati tudnivalókról is hallhattak az érdeklődök, miszerint hogyan lehet új szövetkezeteket alakítani, vagy a meglévőkbe belépni és miért éri meg ezek révén munkába állni.

Címkék: nyugdíjas szövetkezetek, konferencia, kaposvár, gazdaság