A talaj humusztartalmát vizsgálták hétfő délelőtt a Kaposvári Egyetem laboratóriumában. Magyarországon ugyanis egyre rosszabb állapotban vannak a termőföldek és nem kivétel ez alól Somogyban sem.

A problémákat leginkább a növényvédőszerek helytelen és túlzott használata okozza.

- 15-20 cm termőterület kialakulásához, 100-200 millió év kell, a tönkretételéhez viszont egy is elég. Nagyon rossz állapotban vannak a talajok. Savasak, viszonylag alacsony humusz tartalmúak, alacsony humin tartalmúak, sokkal magasabb tápanyag gazdálkozási költségek kellenek emiatt - mondta Gombos Sándor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke.

Ennek kapcsán egy hétfői konferencián több szakértő mutatta be, hogyan lehet hatékonyabban és a környezetet kímélően gazdálkodni a talajjal.

Ennek egyik módja az, ha télen sem hagyják üresen a termőföldeket, hanem úgynevezett melléknövényekkel borítják be azt. Ezáltal folyamatosan szerves anyagok jutnak a földbe.

Petró Tibor, az Agrofutura Magyarország Kft. kutatási vezetője úgy vélekedett, hogy akkor tudunk egy egészséges és jó minőségű növényt eljuttatni a fogyasztók számára, ha egészséges a talajunk.

A konferencián az is elhangzott, hogy a növényvédő szerek használatánál a magyar gazdáknak termőföldek védelme mellett kiemelten kell figyelnie a talajban megbúvó víz védelmére is.

Címkék: humusz, nemzeti agrárgazdasági kamara, konferencia, kaposvári egyetem