Balog Péterné hét hónapja dolgozik a kaposvári olvadóbiztosítékokat gyártó cégnél, 40 százalékos a munkaképesség csökkenése. Hat és fél évet dolgozott egy másik munkahelyen, de nem tudta vállalni a három műszakot. Ezért új állás után kellett néznie.

A kaposvári Fustech kft. 330 főt foglalkoztat. 7 és fél százalékuk, 23 ember megváltozott munkaképességű. A munkaerőpiaci viszonyok miatt többet is felvesznek, mint a törvényi kötelezettség, de ez hasznos mind a cég, mind a munkavállalók számára.

- Örülünk nekik, hogy ők itt vannak, mert jelen pillanatban nagyon nehéz munkaerőt találni a piacon és ezzel is akár hat, akár négy órában dolgoznak nagy segítséget jelentenek a cégünknek - mondta a Fusetech Kft. gyárigazgatója, Peres Norbert.

Egyre inkább megéri a cégeknek megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztatni - derül ki az egyik állásközvetítő felméréséből.
Egyre inkább megéri a cégeknek megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztatni - derül ki az egyik állásközvetítő felméréséből.

Egy állásközvetítő felmérése szerint a régióban nagyon sok megváltozott munkaképességű keres álláslehetőséget. A cégek többsége azonban csak olyanokat akar felvenni, akik enyhe fokban, tehát 40-50 százalékban sérültek, mondta a mozgáskorlátozottak megyei egyesületének elnöke, Hegedüs Lajos.

További gondot jelent az elhelyezkedésben a beutazás megoldása is. Azok, akik távol élnek a nagyvárosoktól, ahol dolgozni tudnának, hátránnyal indulnak, mert kevés cég van, amelyik saját autóbusszal hordja be a munkavállalóit, vagy kifizeti a bérlet árát.

Címkék: fusetech, dolgozó, állás, gazdaság