Az elmúlt évben az állam 5 százalékra csökkentette a tej áfáját. Az intézkedés stabilizálta a piacot és felpörgette a fogyasztást. Több hazai feldolgozónál megindulhattak a versenyképességet javító fejlesztések is.

Szommerné Egyed Linda, a FINO-FOOD Kft. ügyvezetője kérdésünkre elmondta: az áfacsökkentés jelentősen átrendezte a piacot. A fogyasztók a kedvezőbb árnak köszönhetően már inkább a hazánkban gyártott tejeket fogyasztják, a sokszor külföldről behozott UHT tejekkel szemben.

Az irreálisan alacsony áron Magyarországra áramló, rossz minőségű UHT-tejek ugyanakkor továbbra is problémát jelentenek. Ezek ugyanis lenyomják a hazai termékek árát, így okozva súlyos károkat a termelőknek, a feldolgozóknak és a fogyasztóknak is.

Ezekre a problémákra többek között a tisztességtelen nagykereskedők fokozott ellenőrzése jelenthet megoldást. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Tej Terméktanács áfacsökkentést is sürget.

- A közelmúltban láttunk kínai felirattal tejet Magyarországon, ami jól mutatja, hogy mennyire súlyos a helyzet ezen a piacon - tette hozzá Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke. - Rövid távon szükség volna egy 5%-os áfakulcs bevezetésére, hogy a tej ágazat ezen termékei is mentesüljenek az ilyen fajta piaci diszharmóniától.

Emellett a megyékben tovább folytatódnak a tejfogyasztást népszerűsítő kampányok is.

Címkék: uht, áfa, tej, import, gazdaság