Az adatokat a Netrisk.hu online alkuszcég közölte az MTI-vel a saját adatbázisa alapján.

A biztosításközvetítő elemzése szerint ez két okra vezethető vissza: egyrészt jelentősen, 20 százalékkal nőtt a magasabb díjon biztosított új személyautók eladása, másrészt a korábbi 42 százalék helyett az ügyfelek 55 százaléka választott drágábban köthető, 10 százalék, de legalább 50 ezer forint önrésszel biztosítást.

Az újonnan kötött casco biztosítások átlagos díja 95 ezer forint volt, 53 százalékkal magasabb, mint az évfordulós váltók 62 200 forintos éves összege. Évjárat szerint egyre nagyobb a szóródás: a casco szerződések 24 százalékát maximum 2 éves, 23 százalékát pedig legalább 10 éves autókra kötötték tavaly, mindkét kategória részaránya nőtt 2016-hoz képest.

A kapcsolódó díjkedvezmények hatására 2017-ben a díjak 49 százalékát egyösszegű éves befizetéssel rendezték, a második legnépszerűbb díjfizetési mód a negyedéves volt, 31 százalékkal. Tavaly a megkötött casco biztosítások 37 százalékához további fedezetet is választottak az autótulajdonosok, ezek közül az asszisztencia-szolgáltatás, az önálló üvegkárok kiegészítő biztosítása és a járműben ülők balesetbiztosítása voltak a legnépszerűbbek - derül ki az online alkuszcég közleményéből.

Címkék: casco, alkusz, biztosítás, kár, gazdaság