Dobson Tibor tűzoltó dandártábornok a KÖTÉL Önkéntes Tűzoltó Egyesület kaposvári szertárában tartott sajtóbeszélgetésen számolt be a önkéntes szerveknél tervezett idei fejlesztésekről.

Fontos szerepet szánnak a járműállomány fiatalítására: sorozatgyártás előtt áll az a magyar fejlesztésű és gyártású multifunkcionális jármű, amely kiválóan használható kisebb baleseteknél, tűzeseteknél, amelyeket az önkéntesek a hivatásos állomány segítsége nélkül is el tud látni.

Az említett jármű alacsony költséggel üzemben tartható, B kategóriás jogosítvánnyal vezethető és kis vízmennyiséget akár terepen is rövid időn belül a célba tudja juttatni. A járműből idén várhatóan 10-15 kerül első körben beavatkozásokban napi szinten részt vevő önkéntes tűzoltóságokhoz. A korszerű járművekkel 5-6 éven belül 100-150 régit szeretnénk lecserélni, ez minőségi javulását eredményezne a felszereltségben - jegyezte meg a dandártábornok.

Dobson Tibor tűzoltó dandártábornok mutatja be az új járművet
Dobson Tibor tűzoltó dandártábornok mutatja be az új járművet

A fejlesztési tervek között szerepel még, hogy egységes informatikai, kommunikációs rendszert és adatbázist hoznak létre, naprakész nyilvántartást vezetnek az egyesületekről, tagszervezetekről, járművekről, technikai felszerelésekről, azok karbantartásáról, felülvizsgálatáról.

Dobson Tibor emlékeztetett arra, hogy a szövetséghez tartozó önkéntes tűzoltó egyesületek, önkormányzati és létesítményi tűzoltóságok mintegy 29 ezer tűzoltója ezer járművel 11 ezer beavatkozást végeznek évente, aktívan részt vesznek az ország tűzvédelmében, a kisebb és a gyors lefolyású káresetek felszámolásával jelentős költségmegtakarítást érnek el.

Az állami támogatás növekedésének köszönhetően a 2010. évi 120 millió forinthoz képest idén már 700 millió forint fejlesztési összeg biztosított az immár közel 900 önkéntes tűzoltó egyesületnek és önkéntes mentőszervezetnek. Az önkormányzati tűzoltóságok bérrendezésére és eszközfejlesztésére pedig a tavalyi 2 milliárd forint után idén 2 milliárd 366 millió forint áll rendelkezésre - mondta el.

tűzoltó fejlesztések

Dobson Tibor kiemelte: az önkéntesek műszaki fejlesztéseihez a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége, üzemanyag-ellátásukhoz a Mol nyújt támogatást, képzéseikhez pedig nagy segítséget jelent az a 120 tonnányi használt tűzoltó felszerelés, amelyet az elmúlt két és fél évben kaptak francia tűzoltóságoktól.

Szólt arról is, hogy az elmúlt időszakban jó kapcsolatot alakítottak ki valamennyi szomszédos, illetve visegrádi ország tűzoltó szövetségeivel, valamint számos sikeres eseményt szerveztek külhoni magyar településeken.

Címkék: KÖTÉL, tűzoltó, önkéntes, fejlesztés, támogatás, gazdaság