Amerre a szem ellát mindenhol piros festékkel jelölt oszlopokat látni a Szőlőskislak határában lévő szőlőültetvényekben. A Nemzeti Élelmiszerbiztonság Hivatal szakemberei jelölték meg azokat a tőkéket, amelyek szerintük aranyszínű sárgasággal fertőzöttek. Farkasék levélben értesültek arról, hogy 150 tőkét ki kell vágniuk és elégetniük.

sárgaság

"3 év terméskiesés, rengeteg munka vész kárba. Amit a levélben írtak megtettük és megpróbálunk valami kárigényt benyújtani." - mondta elkeseredetten Farkas Józsefné, őstermelő.

Az előzetes becslések szerint több mint 400 gazdálkodó területét érinti a zárlat Balatonboglár, Szőlőskislak és Karád térségében. Az aranyszínű sárgaság betegséget az amerikai kabóca okozza, ami jöjevénykártevő, Magyarországon nem őshonos. Tóth István növényvédelmi szakmérnök szerint fontos a karantén intézkedés.

kabóca

"Európai Uniós és magyar karantén listán szerepel. Ahol ezt megtalálják és a molekuláris labor kimutatja, a jogszabály szerint minden gyanús tőkét be kell jelölni, azt ki kell írtani, ami itt meg is történt. Ha járvány szerűen fel tud lépni, nagyon komoly károkat okoz." - tette hozzá a szakember.

A megyei kormányhivatal tájékoztatása szerint feburár 15-éig kell elvégezni a fertőzött tőkék eltávolítását, továbbá kártérítéssel lehet hozzájuk fordulni.

"Ezt a kérelmet hozzánk a Növény és Talajvédelmi Osztályra kell eljuttatni, alapból nem indul, kérni kell, a kivágások alapján visszaellenőrízzük, igazoljuk és ez alapján egy határozattal indítjuk el a Nébih felé a kifizetés lehetőségét." - árulta el Novák Csaba, a megyei kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztály vezetője.

A kártérítés mértékéről egyelőre még nem kaptunk tájékoztatást. A kártevőt egyébként 2015 szeptemberében találták meg először Somogy megyében Karádon.

Címkék: Nébih, sárgaság, kabóca, fertőzés, szőlő, gazdaság