Csaknem másfél milliárd forintot fizetett be tavaly a város kasszájába a 20 legtöbb adót fizető helyi cég.

Nekik is köszönhető, hogy nehéz, ám sikeres évet tudhat maga mögött Kaposvár - mondta Szita Károly polgármester egy ma este tartott ünnepségen.

Ezek a cégek is hozzájárultak ahhoz, hogy egyre többen dolgoznak Kaposváron.

- A célunk továbbra is az, hogy elérjük a teljes foglalkoztatottságot Kaposváron, ennek érdekében az önkormányzat továbbra is nyújtani fogja a munkahelyteremtést ösztönző, és a helyi fizetéseket erősítő kedvezményeit - jegyezte meg Szita Károly. Ilyen például az új munkahelyenként 500 ezer forintos támogatás, amelynek feltétele az, hogy a munkáltató a garantált bérminimum legalább 120 százalékát adja a dolgozónak. 2017-ben 26,5 millió forint támogatást nyújtott ilyen formában az önkormányzat, amely 53 új munkahely létrejöttét segítette.

Egyre több a betöltetlen munkahely is Kaposváron, a szakemberhiány kezelésére pedig a hiányszakmában dolgozóknak lakhatási támogatást nyújt a város, illetve a Kaposvár Számít Rád ösztöndíjat érintően a szakmát tanuló diákok számára is kiterjesztették a jelentkezés lehetőségét.

A polgármester köszöntőjében az élet minden területét érintő, így a helyi gazdaságot is nagyban ösztönző, 171 milliárdos Németh István Programról is szót ejtett, melynek keretében ipari parkok újulnak meg, új iparterületek létesülnek, de a 67-es gyorsút megépülése is nagyban segítheti majd a kaposvári cégek versenyképességét.

2017-ben nőtt a város adóbevétele, a cégek összesen 3 milliárd 963 millió forintot adóztak, amiből 1,4 milliárd forintot fizetett be a TOP 20 kaposvári cég. 2017-ben az összesített iparűzési adóbevétel 2,6 milliárd forint volt, ez 6 százalékkal több a 2016-os befizetéshez képest.

Nagyadózók listája 2017.

(A lista nem a befizetések alapján készült)

E.On Dél-Dunántúli Áramszolgáltató Zrt.
Magyar Cukor Zrt.
Lakics Gépgyártó Kft., Lakics Vagyonkezelő Kft.
Videoton-Elektro Plast Kft., Videoton Holding Zrt.
Corso Invest Kapvar Kft.
Metyx Hungary Kft.
Kaposplast Műanyagipari Kft., Kaposplast Vagyonkezelő Kft.
Kométa 99 Zrt.
OTP Bank Nyrt., OTP Faktoring Követeléskezelő Zrt.
Kaposvári Villamossági Gyár Kft.
Fusetech Kft.
Magyar Telekom Nyrt.
Sefag Zrt.
Cargill Magyarország Zrt.
Tesco-Globál Zrt.
Kapos Atlas Gépgyár Kft.
Luckympex Kft.
Fino-Food Kft.
Mega-Logistic Zrt.
Privát Hús Kft.

Címkék: nagyadózók, köszöntés, kaposvár, gazdaság