Bár a hegesztő két évig nem volt a hiányszakmák között, jövőre újra felkerül a listára, így akár jelentős ösztöndíjat is kaphat az, aki ilyen szakmát tanul.

A gépipariban több ilyen támogatott képzés közül is lehet választani.

- Szerencsére 5 olyan hiányszakma is felkerült a szakmák közé Somogyban, amit mi oktatni fogunk. Gépforgácsoló, hegesztő, gépésztechnikus, szerszámkészítő és villanyszerelő szakmákban jöhetnek hozzánk a tanulók - válaszolta kérdésünkre Weimann Gáborné, a KSZC Eötvös Loránd Műszaki Szakgimnázium igazgatója.

A szakemberek szerint a nyolcadikosok számára a havi ösztöndíj is vonzó lehet.

- Aki hiányszakmát tanul, az állami ösztöndíjban részesül. Ennek a nettó értéke akár 50 ezer forint is lehet. Emellett ha duális képzésben van, akkor ösztöndíjként a vállakozástól még legalább 20 ezer forint ösztöndíjban is részesül - tette hozzá Kard János, a Kaposvári Szakképzési Centrum szakmai-főigazgató helyettese.

A hiányszakmák listája mindig az adott térségben működő vállalkozások igényeihez igazodik. Megyénkben a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Kaposvári Szakképzési Centrum tesz javaslatot a lista összeállítására.

Újként került az ösztöndíjas szakmák közé a férfi szabó, a szoftverfejlesztő, az ács, a gazdasági informatikus, a hegesztő, a villanyszerelő és a vízgazdálkodási technikus is. Ez utóbbi képzések jövőre mindenképpen indulnak a szakképzési centrum valamelyik intézményében.

Címkék: hiányszakma, somogy megye, gazdaság, kaposvár