Somogyból egy építőanyag kereskedelemmel foglalkozó vállalkozás és egy gasztro-élménybirtok kapta meg idén az év vállalkozója díjat. A szakmai fórumon több ágazat időszerű problémája is szóba került. Például a szakemberhiány.

- Nincs munkaerőnk, szakképzett munkaerőnk és az utánpótlásnak a helyzete is nagyon-nagyon instabil - tette hozzá Daxner Gábor, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének megyei elnöke.

A Vállalkozók Napján a nemzetgazdasági miniszter elmondta: jövőre a munkaadókat terhelő, szociális hozzájárulás mértéke 22 százalékról 19,5 százalékra csökken. A tárcavezető szerint ez az intézkedés is a vállalkozókat segíti.

- A vállalkozásokat segíteni és támogatni kell, a működésükhöz szükséges feltételeket biztosítani, lehetőség szerint nem akadályozni, hanem segíteni, támogatni a tevékenységüket. Közös az érdek ugyanis: egy jó kormányzat támaszkodik a jó vállalkozásokra, mert a legnagyobb foglalkoztató, a legnagyobb munkahelyteremtő réteg mindig is a vállalkozók közül kerül ki - mondta Varga Mihály, nemzetgazdasági miniszter.



A galéria megtekintéséhez kattintson a képre!

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének elnöke, Demján Sándor ugyanakkor arról is beszélt, hogy a közszférában dolgozók létszáma óriási terhet jelent a gazdaságnak.

- Amíg Németországban 9 százalék az összfoglalkoztatottból az állami alkalmazottak száma, nálunk 19, Lengyelországban 11 százalék - ismertette az adatokat Demján Sándor, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének elnöke.

A VOSZ elnöke szerint az állami létszámcsökkentés után a munkavállalók egy része a szolgáltatási szektorban, más részük pedig a termelésben helyezkedhetne el.

Címkék: járulékcsökkentés, Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége, Vállalkozók Napja, gazdaság