Nagyon keresett a magyar szarvasgomba a külföldi piacokon - hangzott el egy mai bonnyai rendezvényen. Akárki viszont nem gyűjtheti ezt a fajtát, Somogyban is mindössze hatan tehetik meg ezt.

- Vizsgázott kutyával és gyűjtési engedéllyel kell, hogy rendelkezzen az, aki szarvasgombát akar gyűjteni. Emellett a helyi vadásztársaságot is értesíteniük kell, mielőtt kimennek a területre - tutdtuk meg Vrancsik Tibortól, a konferencia szervezőjétől.

Bár a szakácsok szerint a szarvasgomba kitűnő alapanyag, a magyar gasztronómia még nem igazán fedezte fel. Somogyban a kaposvári tejüzem sajtjaihoz használja fel a szarvasgombát. Ők a konferencián leginkább a beszerzés helyi lehetőségeiről érdeklődtek.

null

- Ez egy különleges próbálkozás a részünkről, egy nagyon magas gasztronómiai kultúrát képviselő világba léptük be mi is - mondta Szommer Gábor, a Fino-Food Kft. kereskedelmi vezetője.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerint a megye éghajlati és a talajadottságai is kedveznek a szarvasgombának.

Gombos Sándor, megyei elnök hozzátette: mindig azt vallottuk, hogy Somogy a gyógynövények, fűszerek hazája is lehet, ez is egy fűszergomba és egyre nagyobb iránta a gasztronómiai kereslet.

A fehér nyári szarvasgomba kilója harmincezer forintba kerül, míg az isztriai fajtáért akár 1,5 milliót is megadhatnak a kereskedők.

Címkék: szarvasgomba, bonnya, konferencia, gazdaság