Nagy a tojásválaszték a Kaposvári Nagypiacon. A vásárlók ugyanakkor nemcsak erre csodálkoznak rá, hanem arra is, hogy napról napra magasabb a tojás ára.

- Egy hónappal ezelőtt még 25 forint volt, most meg 60. Állítólag még ennél is drágább lesz - mondta Máté Tatjana.

Sokan attól félnek, hogy a karácsonyi sütemények is sokkal többe kerülnek majd a drága tojás miatt. A kereskedők szerint az emberek általában az árak miatt most kevesebb tojást vesznek. Igaz, olyanok is akadnak, akik betáraznának belőle.

- Ezt nem javaslom, mert nem tartós élelmiszer, amit meg lehet vásárolni hetekkel ezelőtt. Azt ajánlom, hogy frisset vegyenek - tette hozzá Bóka Enikő Réka, eladó.

null

Míg néhány héttel ezelőtt akár 35 forintért is lehetett tojás venni, addig jelenleg 50-60 forintot is elkérnek darabjáért. A szakemberek szerint ennek több oka is van.

- 2017 év elején volt egy nagyon jelentős madárinfluenza-járvány Európában. Természetesen ez a járvány is, és a nyár közepén kirobbant fipronil botrány is együttesen járult hozzá ahhoz, hogy az európai tojás árak elkezdtek növekedni - válaszolta Prof. Dr. Sütő Zoltán, egyetemi tanár.

Az Európai Unióban 7 ország adja a kontinens tojásszükségletének 75 százalékát, így ha ezekben az államokban gond van, akkor az jelentősen kihat az árakra.

Az unióban 390 millió darab tyúkot nevelnek, ennek az állománynak azonban csupán 1 százaléka van Magyarországon, így hazánk meglehetősen kiszolgáltatott helyzetben van.

Címkék: fipronil, drágulás, madárinfluenza, tojás, ár, gazdaság