A kazsoki telepen több mint 1500 tehenet tartanak. A kaposvári tejüzembe innen, illetve egy Homokszentrgyörgyről érkezik a feldolgozott nyerstej 70 százaléka.

Péntektől 13 magyar vállalatnak vált lehetővé, hogy a Kínai Népköztársaságba exportáljon. A kaposvári tejüzem is köztük van.

Eddig a hazai piac mellett Angliába és Horvátországba szállították termékeiket. A tervek szerint most főként prémium sajtokat szállítanak az ázsiai országba.

- Magyarország eddig még nem szerepelt az engedélyezett országok listáján. Úgy tűnik, ebben most változás lesz. Azok a cégek, akik beadták jelentkezésüket, hogy szeretnének Kínába exportálni, lehetőséget kaphatnak. Bízunk abban, hogy az adminisztratív procedúra mihamarabb lezárul és valós lehetőség nyílik meg minden feldolgozó előtt - mondta Szommer Gábor, a Fino-Food Kft. kereskedelmi vezetője.

A kormány célja, hogy a magyar vállalkozások számára új piaci lehetőségeket biztosítson. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakemberei tanácsadással segítik az előállítókat, hogy megfeleljenek az Európai Unión kívüli országok speciális elvárásainak.

- A kínai karantén hivatal 2016 december 8-án valósította meg az auditot néhány magyarországi üzemben. Ha ezekek az üzemek megfelelőek lesznek, akkor minden hazai tejipari céget engednek - válaszolta telefonos megkeresésünkre Mélykúti Tibor, a Tej Terméktanács elnöke.

Most a hatósági állatorvosi pecséteket kell elküldeni a nagykövetségre, ezt követően pedig pár hónapon belül jóváhagyják a kikötőket és megindulhat a magyar tej, illetve tejtemék kínai exportja.

Címkék: fino-food, sajt, export, kína, gazdaság