Százmillió forintos támogatást kapott a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. a Földművelésügyi Minisztériumtól az őshonos halak megőrzésére - hívta fel a figyelmet a Népszava. 

A társaság a jövő évtől egy úgynevezett halrácsot telepít a Nyugati-övcsatornába, ami megakadályozza a nem őshonos kopoltyúsoknak a felúszást a csatornán. Így például a keszegfélék átférnek rajta, míg a nagyobb halak nem - tájékoztatott Havranek Mihály, vagyonvédelmi és halőrzési vezető.

Előbb a Nyugati-övcsatorna medrében és a két rézsűn egy betonvályú-szerűség épül és abba kerül a fémrács, ami várhatóan tavaszra készül el. A halrács végső soron azt a célt szolgálja, hogy megakadályozza az időszakonként felúszó balatoni halak tömeges orvhalászatát és idegenhonos halfajok Balatonba jutását. Így például elkerülhető lesz a korábbi állapot, amikor a kínai vizekben élő busa elszaporodott a tóban, és a balatoni őshonos állományt kipusztulással fenyegette. A helyzetet mostanra sikerült orvosolni, hiszen töredékére csökkent a busa állománya a tóban

Címkék: halrács, őshonos, hal, Balaton, gazdaság