Van parkoló, nincs parkoló. Egész nap megy a keresgélés a kórház előtt. Mindennapos történet ez a belvárosban.

A keresgélés azonban hamarosan megszűnhet, az egyik mobilszolgáltató ugyanis olyan rendszert dolgozott ki, aminek segítségével azonnal tudható, hol vannak szabad parkolóhelyek. A cég 322 darab érzékelőt épít az aszfaltba Kaposváron, ami jelzi ha üres a parkoló. Egy mobiltelefonos alkalmazás segítségével pedig mindez nyomon is követhető. Ez a rendszer nagyban lerövidítheti a kereséssel töltött időt és csökkentheti a dugókat.

- A nagyvárosokban az egyik legnagyobb probléma és a dugókat okozó probléma az, hogy hosszú percekig, sokszor negyed óráig, fél óráig keresgélik az emberek a parkolóhelyet. Hogyha célzottan egy okostelefon alkalmazás odavezet minket, ahol üres parkolóhely van, ezáltal a forgalmat is jelentős mértékben tudjuk csökkenteni a környéken - mondta Kaposvár alpolgármestere, Borhi Zsombor.

A parkolási nehézségek enyhítése érdekében a város a kórház déli tömbjének helyén 196 darab parkolót alakít ki. Ezeket a helyeket a kezeklésre, illetve a kórházba érkezők ingyen használhatják majd.

- A tervek között szerepel, hogy azok a betegek, és azok a személyek, akik a kórházba mennek kezelésre, időpontra, vizsgálatra mindenképpen tudjanak a kórház közelében parkolni. Dolgozunk annak a rendszernek a kialakításán, hogy nekik ne kelljen semmiképpen parkolási díjat fizetni - mondta Kaposvári Városgondnokság vezetője, Herczeg Attila.

A területen lévő régi épületek bontása már megkezdődött és ezt követően kezdik meg a parkolók és az egyéb létesítmények megépítését.

Címkék: parkoló, szabad, város, gazdaság