A biztosítók összesítése alapján 1,2 milliárd forintra nőtt az október 29-i vihar által okozott kár, szemben a kezdeti 300 millió forint feletti gyorsbecsléssel - közölte a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) az MTI-vel hétfőn.

A tájékoztatás szerint az első napi 3200-ról 15 300-ra nőtt az eltelt hétben a lakossági kárbejelentések száma, a társaságoknál az átlagos kárérték 90-100 ezer forint között mozog. A legtöbb bejelentés Budapestről és Pest megyéből, valamint Bács-Kiskun és Fejér megyéből, illetve Ceglédről és Kecskemétről érkezett. Mint az első bejelentésekből már kirajzolódott, a legtöbb bejelentésben a vihar által megbontott tetők, beázások, panelhézag beázások szerepeltek.

Az októberi vihar következményei már a május-augusztusi időszak nagy viharaihoz mérhetők. A május végi felhőszakadás nyomán például nyolcezer bejelentés érkezett a biztosítókhoz, csaknem 1,3 milliárd forint értékben.

Ebben a négy hónapban a társaságok a szélsőséges időjárás okozta károkért több mint 103 ezer ügyfélnek csaknem 6 milliárd forint összegű kártérítést fizettek ki. Az idei év azonban még így is messze elmarad 2010 katasztrófák sújtotta nyara mögött, amikor 312 ezer esetben fordultak az ügyfelek kárkifizetésért a biztosítókhoz, amelyek 30 milliárd forintot fizettek ki.

A statisztikák alapján több mint háromezer család csak saját magára számíthat az októberi vihar következményeinek a felszámolásában, mivel minden negyedik ingatlan nem rendelkezik biztosítással.

Címkék: vihar, kár, ingatlan, gazdaság