Zselickislak Község Önkormányzata és konzorciumi partnerei uniós forrásból alakítanak ki a településeket összekötő kerékpáros-turisztikai hálózatot a Zselicben. A beruházásra összesen 1,2 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyertek az érintett települések.

A projekt célja a Zselicet átívelő kerékpárút létrehozása, amely a tájegység turisztikai attrakcióit köti össze nyolc település összefogásában. A beruházás során 34,173 km új kerékpárút épül, amely mindkét végén a megyeszékhely Kaposvár meglévő kerékpárútjaihoz csatlakozik. A teljes nyomvonal Szenna – Patca – Szilvásszentmárton – Bőszénfa – Simonfa – Zselicszentpál – Zselickisfalud – Zselickislak településeket és az itt elhelyezkedő turisztikai nevezetességeket érinti. A kerékpárút mentén hat településen kerékpáros pihenő, ezen belül két községben szerviz és kölcsönző, egy helyen pedig szerviz is létesül. A kerékpárutat kiszolgáló létesítmények között lesznek új építésűek, de már meglévő épületek felújítása, átalakítása is a fejlesztés része.

zselici kerékpár

A projekt eredményeként létrejövő Zselici kerékpáros-turisztikai hálózat egy közel 50 km-es kerékpározási lehetőséget kínáló, körbejárható túraútvonal lesz, ami a már meglévő, gazdag kulturális és ökoturisztikai kínálatot fűzi fel egy láncra, kiépített magas színvonalú kerékpáros szolgáltatásokkal (kerékpárkölcsönzés, szerviz, mosó, pihenők, tárolók, stb.) kiegészítve. A fejlesztés jelentős turisztikai forgalommal rendelkező attrakciókat - mint a szennai Falumúzeum, a bőszénfai Szarvasfarm, a Zselici Csillagpark, vagy a patcai Katica-Tanya - köt össze.

A projekt részeként megvalósul az attrakciók közvetlen környezetének parkosítása, pihenőhelyek, kerékpár parkolók, tárolók és támaszok kialakítása, információs táblákat helyeznek ki, valamint kölcsönözhető kerékpárokat is beszereznek. A kerékpárúthoz kapcsolódó létesítmények, épületek teljes körű, komplex akadálymentesítéssel kerülnek kialakításra.

A fejlesztések várhatóan 2018 végére készülnek el.

Címkék: bringaút, túra, fejlesztés, Zselic, kerékpár, gazdaság