A Median a hazai "Z" generációt vizsgálta, az eredményről pedig a British Telecommunications számolt be.

A 14-25 éves korosztályt arról kérdezték, hogy hogyan látják a jövőjüket és a hazai társadalmi, gazdasági folyamatok változását a következő 10 évben, milyen fizetést gondolnak maguknak. A végén kiderült, hogy sokan külföldön képzelik el a jövőjüket.

Az ideális jövedelem a nők szerint nettó 369 ezer forint, a férfiak 471 ezer forintot képzelnek el. A fiatalabbak 447 ezret várnának el, az idősebbek pedig 399 ezer forintot gondolnak megfelelőnek.

Forrás: Median
Forrás: Median

A felmérés szerint a nők a kevesebb bér mellett a nagyobb kötöttséget is elfogadnák.

A mai helyzetet alapul véve átlagosan bruttó 269 ezer forintos fizetésért már elmennének dolgozni, de a 420 ezer forintot már jó pénznek tartják.

A fizetés jelentősége kiemelkedő: a válaszok 80 százalékában szerepelt, és minden 4. válaszadó szerint ez a legfontosabb. Ezt a biztos munkahely és a munkahely hangulata követi.

A nők döntésében nagyobb a súlya a biztonságnak, a munkakörülményeknek, a munkahely hangulatának és családbarátságának, míg a férfiak szemében viszonylag nagyobb szerepe van a fizetésnek, az előmeneteli lehetőségeknek, a modern irodai.

A fiatalok 64 százaléka inkább munkahelyen dolgozna, mint otthonról, de 52 százalék szerint fontos, hogy rugalmas-, vagy részmunkaidős lehetőség is legyen. 58 százalék arra számítana, hogy alkalmazottként dolgozik, 40 százalék viszont vállalkozó lenne.

Címkék: median, z-generáció, felmérés, fizetés, gazdaság