Marharaguleves készült charolais hátszínből ma délelőtt Hajmáson. Ennek a húsnak az a jellegzetessége, hogy nem faggyúsodik és nem is zsíros.

Az itteni szabadidőfarmon több mint 100 egyedet tartanak. Egy részét eladják a hazai és a külföldi piacokon, most pedig egy saját vágópont kialakításán dolgoznak. 

- Öt éve sikerült megkapnunk a törzstenyészetet, most egy vágópont kialakítása van folyamatban. Az étlapunkon is megtaláhatóak a marhaételek - tette hozzá Lóki Géza, a Zselicvölgy-Szabadidőfarm Zrt. tulajdonosa.

A charolais marháról, tartásáról és eladásáról volt szó egy mai szakmai konferencián. A rendezvényen a termelőket érintő problémákról is beszéltek, például a felvásárlási árak zuhanásáról. 

- A piac ez évre csökkent, az ár 25-30 százalékkal mérséklődött, ez is egy probléma. A tavalyi tejár csökkenésnél igen hangos volt az ország, a húsár csökkenésnél nagy a hallgatás, az árcsökkenés a nyereségesség szintjéig vitte le az ágazatot - mondta Bujdosó Márton, a Magyar Charolais Tenyésztők Egyesületének elnöke.

A charolais fajta 1971-ben jelent meg Magyarországon. Akkor még csak tíz darab volt belőlük, mára 13 ezerre tehető a számuk. Azonban nemcsak hazánkban, hanem világszerte egyre jobban terjed. 

null

- Egy szikszói állami gazdaság hozta be egy barterüzlet keretében naposcsibéért cserélték Yugoszlávia, a mai szlovén területről érkezett az első szállítmány. Ez egy világfajta, nagytestű, húsmarha - válaszolta Dr. Domokos Zoltán, a Magyar Charolais Tenyésztők Egyesületének ügyvezetője.

A konferencián elhangzott: az állattenyésztő ágazatnak is köszönhetően egyre jobban teljesít a magyar mezőgazdaság.

Dr. Feldman Zsolt, agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár elmondta: az éves kibocsájtása 2600 milliárd forint fölé csúszott. Ennek fontos szelete nem csak a tejelő, hanem a húsmarha is.

Az adatok tanúsága szerint tavaly az 54 ezer tonnát is meghaladta a szarvasmarha vágások mennyisége.

Címkék: charolais, konferencia, hajmás, gazdaság