Reggel óta dolgoznak a gépek Magyaratád határában. A tervek szerint a napokban a helyi szövetkezet 400 hektárnyi területen takarítják be a tengerit. A legtöbb kukoricacsövön egészséges, jól kifejlettek szemek vannak. Igaz, a jég és az aszályos idő miatt csak közepes termés várható a megyében.

- Amerre szedtük az első kukoricatábláinkat, látszott hol volt a jégverés. Ahol nem volt jég, ott 1,5-2 tonnával több volt a termés. A 8-8,5 tonnás átlag meglesz, de jobban örültem volna, a tavalyi vagy a tavalyelőtti átlagnak. Akkor elértük volna a 10 tonnát is tette hozzá - Lackovics Sándor, a Magyaratádi Barátság Szövetkezet elnöke.

A megyében 70 ezer hektáron vetettek kukoricát, míg öt évvel ezelőtt még 104 ezer hektáron foglalkoztak a növénnyel.

- A tavalyi 9 tonnás átlagot nem érik el, becsléseink szerint a területek 43 százalékát takarították be eddig. Huszas nedvességtartalommal számolva 7,8-7,9 körül lesz a termésátlag - válaszolta Gombos Sándor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke.

A felvásárlási árak ugyanakkor emelkedőben vannak. A felvásárlók átlagosan 43-45 ezer forintért veszik át most a kukorica tonnáját. A gazdák szerint viszont még ez is alacsony. Azt mondják: az 50 ezer forint körüli ár lenne az ideális.

Címkék: aratás, 2017, kukorica, somogy megye, gazdaság