- A kaposvári távfűtési rendszer korszerűsítése és bővítése egy nagyon fontos állomása a 171 milliárd forintos Németh István Programnak, melynek célja az, hogy a kaposváriak jobban élhessenek - mondta el a mai sajtóeseményen Szita Károly polgármester. 

–20 százalékkal bővítjük és energiahatékonyabbá tesszük a távfűtési rendszerünket, erre pedig 3,4 milliárd forintot fogunk költeni az évszázad beruházási programjának részeként. A fejlesztés teljes összegének a felét a város önrészként, a másik felét a város távhőcége fogja biztosítani. Azért állunk neki a beruházásnak,mert Kaposváron olcsóbb, hatékony, környezetbarát és stabilan működő távhőszolgáltatást akarunk.

Ennek érdekében két jelentős fejlesztés valósul meg: az egyik a 18 új fogyasztót elérő rendszerbővítés, amelyhez két és fél kilométer hosszú vezetékrendszer épül. A másik fontos elem az, hogy a hő jelentős részét megújuló energiával fogjuk termelni, hiszen 2019 év végétől már egy új, fatüzelésű hőközpont is működik majd Kaposváron, így az eddig csupán földgázzal működő erőmű már faaprítékból is képes lesz energiát előállítani – emelte ki Szita Károly, aki hozzátette, a beruházás jól illeszkedik a megyeszékhely zöld város stratégiájához.

Nézze meg viedónkat a sajtótájékoztatóról!

- Kaposváron jelenleg mintegy húszezer ember veszi igénybe a távhőszolgáltatást. A fejlesztésekkel a teljes kapacitás 61 százalékánál is több lehet majd a megújuló energiák részaránya, ezzel elérhető lesz az, hogy a földgázzal üzemelő kazánokat csak a csúcsidőszakban kell majd üzemeltetni -  emelte ki Zanatyné Uitz Zsuzsanna, a Önkormányzati Vagyonkezelő és Szolgáltató Zrt. távfűtési műszaki vezetője.

A beruházással az üvegházhatású szén-dioxid kibocsátását évente mintegy 14 ezer tonnával csökkenti majd a szolgáltató. A faanyagot pedig a Sefag Zrt. biztosítja, így a helyi gazdaságot is közvetetten erősíti a fejlesztés, hiszen a költségek a megyén belül maradnak majd – jegyezte meg Zanatyné Uitz Zsuzsanna.

Kaposvár jelenlegi energiastratégiája az, hogy 2050-ig teljesen energiafüggetlen legyen.

Kovács Katalin, az önkormányzat környezetfejlesztési igazgatója a sajtótájékoztatón megjegyezte, az első jelentős állomása ennek a célnak a távhőrendszer bővítése és fejlesztése, hiszen így helyben tudjuk megtermelni és felhasználni az energiát.

Címkék: távhő, németh istván program, fejlesztés, kaposvár, gazdaság