A jövedelmek terén továbbra is hatalmas szakadék tátong az ország különböző részei között – hívta fel a figyelmet a Magyar Nemzet a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Fókuszban a megyék című online kiadványa alapján.

Az összefoglaló szerint a nyugat-magyarországi megyékben, valamint Budapesten voltak a legmagasabbak az átlagos havi nettó keresetek 2017 első fél évében. A fővárosban az átlag meghaladta a 246 ezer forintot, míg Győr-Moson-Sopron megyében 200 ezer, Komárom-Esztergomban és Fejérben pedig 189, illetve 184 ezer forint körül alakultak az fizetések.

Grafika: Magyar Nemzet
Grafika: Magyar Nemzet

Az északkeleti megyékben és Békésben ugyanakkor még a 150 ezer forintot sem érték el a bérek. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a legrosszabb a helyzet, ahol mindössze 134 ezer forintból kell gazdálkodnia egy átlagos munkavállalónak, ez 112 ezerrel kevesebb, mint amennyit Budapesten lehet megkeresni. A különbség ráadásul növekszik, hiszen 2016 első felében a fővárosi 222 ezres átlagos kereset „csak” 106 ezerrel volt több, mint a legkeletibb megyében. Egy átlagos somogyi 158 ezer forintot keres.

A kiadvány a tendenciákról is beszámol. Az adatok alapján tavalyhoz képest országszerte növekedett az átlagkereset, mintegy 10-13 ezer forinttal. A foglalkoztatást illetően is derűs a helyzet, hiszen szinte mindenhol csökkent a munkanélküliség az egy évvel korábbi helyzethez képest.

Címkék: átlagjövedelem, régiók, statisztika, gazdaság