Kivonulhat a Tesco hazánkból, sőt a négy kelet-közép-európai leányvállalatot összefogó Tesco Europától is megválhatnak jövőre, amennyiben kitartanak követeléseik mellett a helyi munkavállalók és sztrájkokkal tizedelik a napi bevételeket - írja a Magyar Idők.

Az anyacégnek az európai üzleti terv szerint esze ágában sincs tovább emelni a béreket és a létszámot egyetlen országban sem - értesült a portál londoni forrásból.

A keleti és a nyugati piacok közötti kettős mérce a munkaerő megbecsülésében is nyilvánvaló a multinál, ezért a lengyelországi Szolidaritás független szakszervezeti konföderáció vezetésével októberben a Tesco prágai központja előtt tartanak demonstrációt a dolgozók.

Eközben Magyarországon 13 üzletre került lakat, idén pedig a csökkenő bevételek miatt Lengyelországban is tovább szűkítik az áruházi eladótereket. – Keményen tartják magukat a pénzügyi tervekhez, és tekintettel arra, hogy a brexit is új helyzetet teremt a multinak, a kelet-közép-európai régióban egyáltalán nem terveznek tartós beruházásokat, inkább a költségek lefaragásával vennék ki a részüket az egyébként jelentős fogyasztásból.

A magyarországi minimálbérek kötelező év eleji emelését elkerülhetetlen rossznak tartották a központban, ami a tervezettnél jobban megterhelte a pénzügyi eredményt. Önkéntes pénzosztásra azonban nem lehet számítani, még úgy sem, hogy egyébként a dolgozók követelései megalapozottak. A Tesco hamarabb dönthet a kivonulás mellett, amiről már zajlottak tárgyalások több lehetséges kereskedelmi befektetővel – fogalmazott a Magyar Idők informátora.

Folytatódnak a tárgyalások a Tesco és a szakszervezetek között

Hétfőn délután 2 órakor folytatódnak a tárgyalások a béremelésről és a munkavállalói létszámbővítésről a Tesco és a társaságnál működő érdekképviseletek, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) és a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) között.

A Tesco Global Áruházak Zrt. a múlt héten hétfőn juttatta el a szakszervezetekhez az általuk korábban kért béremelésre és a létszámra vonatkozó jelentést.

A KASZ korábban arról számolt be, hogy a Tesco a szakszervezeteknek eljutatott jelentés szerint elfogadja a béremelésre vonatkozó követeléseket és szeptember 1-től visszamenőleg bruttó 179 000 forintra emeli a legkisebb keresetű munkavállalók bérét. (Eddig ez a bér 176 000 forint volt.)

Bubenkó Csaba, a KDFSZ elnöke korábban azt közölte, hogy "a Tesco által átküldött jelentésben a KDFSZ szerint a szakszervezetek 15 százalékos létszámemelésre vonatkozó sztrájkkövetelése nem teljesül".

A hétfői tárgyalás eredményét vélhetően befolyásolja majd a Tesco országos szintű munkavállalói létszámfelmérése, ami szerdán kezdődött egy dunántúli megyeszékhelyen és célja, hogy boltméretekre és -tipusokra lebontva meghatározza a megfelelő színvonalú szolgáltatáshoz szükséges minimális dolgozói létszámot.

Címkék: kelet-európa, kivonulás, sztrájk, tesco, gazdaság