A kihúzott hálóval próbálták a pontyokat terelni ma délelőtt Irmapusztán.

- A vízleeresztés nagyjából két hete folyik. Most olyan vízszintre ért a tó , hogy le tudjuk fogni a benne megtermelt halat. Az első ütem a hálóhúzás, majd az érzékenyebb fajok mint például a süllő leválogatása az úgynevezett tanyarészből - tette hozzá Fodor Ferenc, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. haltermelési igazgatója.

Ezt követően a szákokkal az asztalra kerülnek a halak, amelyeket fajtánként, korosztály és méret szerint válogatják.

Most háromnyaras pontyok kerülnek a teherautók medencéibe.

- Az éves haltelepítési kötelezettségünk 300 tonna pontyból. Ebben az évben közel 100 tonnát helyeztünk ki. Hétfőn kezdtük itt Irmapusztán a lehalászást, és addig folytatjuk míg a 300 tonna meg nem lesz - mondta Szári Zsolt, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója.

A ponty mellett süllőt, compót, aranykárászt és balint is telepítenek a Balatonba.

- Keleti, középső és nyugati medence részre osztjuk a Balatont és összesen 24 telepítési hely van, ahova halat jutattunk a telepítés során - válaszolta a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. horgászati ágazatvezetője, Nagy Gábor.

Ma Alsóörsre és Balatonföldvárra több mint 16 tonna halat juttattak a tóba a horgászok örömére.

A telepítések a tervek szerint november közepén érnek véget. A balatoni halgazdálkodási vállalat célja, hogy idén is a kötelező kvótán felüli halmennyiséget helyezzék a tóba.

Címkék: haltelepítés, ősz, balaton, gazdaság