Az európai TISPOL akció keretén belül most elsősorban a biztonsági öv, a gyermekbiztonsági rendszerek és a bukósisak használatát ellenőrizték a rendőrök. A tapasztalatok azt mutatják, hogy még mindig vannak olyanok szép számmal, akik nem sokat adnak saját és környezetük biztonságára.

Hétfőn reggel kezdődött az országos akció. Kaposvár egyik forgalmas útján már az első három órában sok büntetést szabtak ki a rendőrök. A szabálytalankodók mellett ugyanakkor egyre többen vannak azok is, kik tudják, hogy sok múlhat az öv becsatolásán.

A biztonsági öv állandó használatához elegendő egy-egy rossz tapasztalat, vagy egy olyan élmény, ami miatt tudatosan használni kezdik az emberek.

Az úgynevezett passzív biztonsági eszközök használata nélkül jelentősen megnő a halálos sérülések esélye.

- Számos baleseti ügy részletes vizsgálata során kiderül orvos és műszaki szakértői véleménnyel alátámasztva, hogy a biztonsági öv használatával elmaradt volna akár a haláleset, akár a súlyos sérülés - mondta a Kaposvári Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályvezetője, Varga Zoltán.

A rendőrök októberben a tehergépjárműveket és az autóbuszokat ellenőrzik majd. Ezt követően decemberben az ittasan, vagy bódult állapotban vezető sofőröket szűrik ki az ellenőrzéseken.

Címkék: öv, biztonsági, tispol, gazdaság