A magyar duális képzéshez hasonló képzési rendszer horvátországi kiépítését segíti a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara. Az úgynevezett Duo Pack programban a helyi intézmények jó gyakorlatait ismerhetik meg a külföldi szakemberek. Az együttműködés első lépéseként ma egy konferenciát szerveztek Kardosfán.

Egy, főleg szerszámelemeket gyártó nagyatádi cég duális képzésben foglalkozik a fiatalokkal. Többségük el is tud náluk helyezkedni. Ezek az úgynevezett "jógyakorlatok" érdeklik a horvát partnereket.

- Pontosan az lenne a lényege ennek a duális képzésnek a gyakorlatban is, hogy a vállalkozók a középiskolásokat már az intézményben a szakiskolákban képezzék és utána így könnyebben fel tudják a munkaerőpiacra szippantani a képzett embereket. Fontos lenne a gyakorlati képzését minél előbb elindíntani, akár a magyar mintára - mondta a Varasdi Gazdasági Kamara elnöke, Dragutin Glozinic.

Az Európai Unió által is támogatot, úgynevzett Duo Pack programban a horvátok a somogyi és a zalai duális képzést is tanulmányozhatják.

- A fő cél az, hogy átadjunk olyan a duális képzéssel kapcsolatos információkat, gyakorlatokat, tapasztalatokat amelyek megfelelő számndék esetén horvát oldalon is megvalósíthatók lesznek a szakképézben - tette hozzá Somogy Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság elnöke, dr. Gulyás Árpád.

A Pécsi Tudomény Egyetem szlavisztikai intézetének egyik vezetője azt mondta: a szomszédos országok sok szempontból egymásra vannak utalva, ezért is fontosak az ilyen együttműködések.

- Nem biztos, hogy mindig Ausztriában, Németországban, vagy Amerikában kell keresni a partnereket hanem lehet, hogy a szomszédban. És azért jók ezek a kezdeményezések. Az eredmény akkor látszik, ha igazi gazdasági kapcsolatok jönnek létre - mondta a PTE Szlavisztika Intézet Horvát Tanszék mb. tanszékvezetője, dr. Blazsetin István.

A horvát és a magyar partnerek a következő 16 hónapban közös műhelymunkákat és tanulmányutakat is szerveznének. Emellett hamarosan további együttműködésre is lesz lehetőségük a Magyarország-Horvátország Határon Átnyúló Együttműködési Program 2020-ig tartó időszakában.

Címkék: duális, szakképzés, horvát, gazdaság