Lovasfogatokkal és szarvasmarhákkal telt meg péntek délelőtt a Pannon Lovasakadémia fedett lovardája. 11. alkalommal is velük nyitották meg a Kaposvári Állattenyésztési Napokat.

A rendezvény megnyitóján résztvett Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter is, aki kiemelte, a Kaposvári Állattenyésztési Napok országos jelentőségű állattenyésztési rendezvénnyé fejlődött. Ezt bizonyítja, hogy a program évente 200 kiálltót és 30 ezer látogatót vonz a somogyi megyeszékhelyre.

kán megnyitó

Az agrárminiszter mellett, Kaposvár polgármestere is köszöntötte a résztvevőket. Szita Károly azt mondta ez a seregszemle sikert, örömet és büszkeséget is jelent a városnak.

"Olyan gazdákat, tenyésztőket köszönthetünk ebben a városban, akik megteremtik számunkra azt a lehetőséget, hogy egészséges táplálék kerülhet az asztalunkra." - tette hozzá a polgármester.

A megnyitón az is elhangzott, hogy a mai, felgyorsult világban sem szabad elfeledni a múltat.

kán megnyitó

"A hagyományoknak és azok ápolásának felértékelődőtt a jelentősége, mert a világ rakéták sebességével változik, de mi, az agrárium szereplői nem akarjuk múltunkat elfeledni, mert a múlt ismerete nélkül nincs biztos jövő." - foglalta össze gondolatait Tossenberger János, a Kaposvári Egyetem Agrár- és Környezettudományi Kar dékánja.

A Magyar Állattenyésztők Szövetségének elnöke pedig úgy fogalmazott: szeptember első napjaiban Kaposvárra jön a hazai állattenyésztés színe-java.

"Somogy megyének régóta fontos szerepe van az állattenyésztésben, az agrárfelsőoktatásban egyaránt, és ennek gyújtóponta Kaposvár, ahol a gyakorlat, az oktatás és a kutatásfejlesztés szerencsésen egymásra talált." - tette hozzá Farkas Sándor.

kán megnyitó

A megnyitót követően, halálának 125. évfordulója alkalmából mellszobrot avattak Kozma Ferenc emlékére, akinek neve összeforrt a magyar lótenyésztés megszervezésével. A Kaposvári Állattenyésztési Napok kiegészítő rendezvénye a Magyar Lótenyésztési Napok, ahol olyan őshonos magyar fajták, mint páldául a hucul is bemutatkoznak.

Címkék: Fazekas Sándor, állattenyésztési napok, KÁN, lovasakadémia, egyetem, Kaposvár, gazdaság