A magyar-ukrán határ négy határátkelőhelyén tartott közös ellenőrzést a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) augusztus végén. A szakemberek az Ukrajnában elterjedt afrikai sertéspestis (ASP) veszélye miatt elsősorban a személyes fogyasztásra szánt állati eredetű termékek behozatalát ellenőrizték. A helyszíni vizsgálat során minden második utasnál találtak tilalom alá eső terméket.

Augusztus 22-én és 24-én a lónyai, a barabási, a beregsurányi és a tiszabecsi határállomásokon tartottak közös ellenőrzést a NAV és a NÉBIH szakemberei. A vizsgálatot az ASP-hez kapcsolódó ukrán járványügyi helyzet indokolta. A betegség behurcolásának megelőzése érdekében Ukrajnából sertéshúst, húskészítményt még magáncélra is tilos behozni! Ennek kapcsán a hatósági szakemberek elsősorban a személyes fogyasztásra szánt állati eredetű termékek esetleges tiltott behozatalát ellenőrizték.

Az ellenőrzés feltárta, hogy minden második utas megpróbált áthozni a határon valamilyen behozatali tilalom alá eső terméket. A pénzügyőrök munkájának köszönhetően sikerült megakadályozni azok Magyarországra történő beszállítását, jelentősen csökkentve ezzel az ASP hazai járványügyi kockázatát. Fontos azonban, hogy a magyar-ukrán határt átlépők maguk is tisztában legyenek a szabályokkal és betartsák azokat, az ASP esetleges hazai megjelenése ugyanis rendkívüli gazdasági kárt okozna hazánknak.

(forrás és borítókép: NÉBIH)

Címkék: sertéspestis, határ, járvány, gazdaság