A kormány és a Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő Zrt. (NIF) a sikeres közbeszerzési eljárások után 27 tervezési szerződést írt alá 603 millió forint értékben – jelentette be Révész Máriusz kerékpározásért és aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztos. Jelezte: a tervek legkésőbb október végére elkészülnek - írja az MTI.

A kormánybiztos elmondta, hogy a kerékpáros úthálózat fejlesztésére a jövő évi költségvetésben 11 milliárd forintot irányoztak elő. A 2020-ig tartó uniós ciklusban további 10,6 milliárd forint áll rendelkezésre a fejlesztésekre.

Berencsi Miklós, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Kerékpáros Koordinációs Főosztályának vezetője elmondta, hogy a magyar kerékpáros úthálózat hossza körülbelül 4500 kilométer, a fejlesztésnek köszönhetően az útminőség javítása mellett ennek 1000-1500 kilométeres bővülése várható. 

Pántya József, a NIF útfejlesztési igazgatója elmondta: a 27 tervezési szakasz felöleli a teljes Budapest - Balaton kerékpáros útvonalszakaszt, a Balatoni Bringakört - a keszthelyi szakasz kivételével -, illetve az EuroVelo6 nemzetközi kerékpáros útvonal több szakaszát. Hozzátette: a NIF Zrt. külön szerződés keretén belül nettó 7,7 millió forintból folytatja a Budapest-Szentendre 5,6 kilométeres kerékpárút szakasz tervezését. 

A Dömös-Szentendre és az Érd-Szentendre szakasznál jelenleg tanulmányterv készítése a feladat, a NIF Zrt. az EuroVelo6 északi szakasz gerincvonalának tervezésére a jövő évben indít közbeszerzési eljárást.

Címkék: bringakör, kerékpárút, fejlesztés, Balaton, gazdaság