A fogyasztói árak átlagosan 2,1 százalékkal magasabbak voltak júliusban, mint egy évvel korábban, júniushoz viszonyítva a fogyasztói árak átlaga nem változott - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal kedden.

Az első hét hónapban 2,3 százalékkal nőttek a fogyasztói árak a múlt év azonos időszakához mérve. Tavaly júniushoz viszonyítva a dohányáruk 7,9 százalékos drágulása volt a legjelentősebb a jövedéki adó árfelhajtó hatása miatt. A szolgáltatásokon belül pedig az üdülési szolgáltatások drágultak jelentősen, ami minden év júliusában megfigyelhető, de az áremelkedés mértéke idén kissé meghaladta a szokásos szintet - mondta Mináry Borbála, a KSH osztályvezetője.

Az élelmiszerek átlagosan 3,3 százalékkal drágultak. A szolgáltatások ára átlagosan 1,8 százalékkal, a háztartási energia ára 0,7 százalékkal, a ruházkodási cikkek ára 0,1 százalékkal volt magasabb, a tartós fogyasztási cikkek viszont 0,3 százalékkal olcsóbbak lettek 2016 júliusához képest. Az egyéb termékek (gyógyszer, járműüzemanyag, valamint a háztartási és kulturális cikkek) ára 1,0 százalékkal nőtt.

Címkék: dohányáru, infláció, drágulás, gazdaság