Roskadásig teltek a piac standjai zöldséggel és gyümölccsel. Van miből válogatni. Az áru kiválasztásának egyik legfontosabb szempontja a minőség.

A magyar áru mellett található itt erdélyi, olasz, spanyol, chilei, ecuadori vagy éppen argentín gyümölcs is. A kereskedők szerint tapasztalható némi tudatosság a vásárlók körében.

- Amikor megjelenik a magyar áru, akkor egy kicsit az import áru visszaesik, kevesebbet tudunk belőle eladni. Azért megnézik a vásárlók, hogy magyar áru, külföldi áru. Van, amikor jobb minőségű a külföldi és akkor maradnak annnál, de általában mindig a magyart szeretnék a magyar emberek hazavinni - mondta Rádóczi Imre kereskedő.

Ennek ellenére a hazai vásárlók még mindig árérzékenyek. Sokat számít mennyit kell költeniük.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara egy kampányba kezdett a hónap elején, amelyben hazai zöldség és gyümölcs fogyasztására ösztönzi a vásárlókat. A magyar termékek megvásárlásával a helyi gazdálkodókat és gazdaságot lehet támogatni.

- Nagyon nagy szükség van erre, ugyanis valami miatt rászoktatták az embereket az ár alapon történő vásárlásra. Ez más termékeknél is így van, tehát fel kell hívni a figyelmet arra, hogy olcsó húsnak híg a leve. Tehát azokat az olcsó tejeket, vagy azokat az olcsó gyümölcsöket, amiket megvesznek, annak nyilván oka van, hogy miért olyan olcsó. Az valahonnan ide került, és silány termék - mondta Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke, Gombos Sándor.

A megyei kamara emellett önállóan is szervez akciókat. Nemsokára a helyi tej fogyasztására hívja fel a figyelmet a kaposvári tejüzemmel közösen.

Címkék: előny, hazai, piac, gazdaság