Az Azénpénzem.hu tartott némi kutatást a hazai vajpiacon, amiből kiderül hogy a tavalyi év eleji árakhoz képest átlagosan ötven százalékkal nőtt a vaj ára itthon. A nagykereskedelemben még rosszabb a helyzet, hiszen a tejszín és a vaj ára tíz éves csúcsot döntött és egy év alatt a duplájára nőtt.

vaj

A drágulás oka, hogy az Európai Unió 2015-ben liberalizálta a tejpiacot, felszámolta a tejkvótarendszert, amivel csökkentek az árak. Az alacsony árak miatt viszont sok termelő felhagyott a tevékenységével. Az EU ezután még próbált beavatkozni, de már késő volt, és tenyészüszőkből azóta is Európa-szerte hiány van.

A magyarok vajból az Európai Unió kevesebb mint a felét fogyasztják (mi évente fejenként 1,6 kiló vajat eszünk meg, miközben az uniós átlag 3,8 kiló), de minket is súlyosan érint az áremelkedés. Különösen azért, mert a zsíros tejtermékekhez Magyarországon import tejszínre van szükség. Nálunk ugyanis a tejszín nem elég jó minőségű, és egyébként is elsősorban a sokkal népszerűbb tejföl készítésére használják.

Címkék: vaj, Európai Unió, kereskedelem, drágulás, ár, gazdaság