Az országban, de egész Európában is Ordacsehiben kezdték el legelőször a szüretet.

Boskovics József a Balaton Agrár Zrt. szőlészetiágazat vezetője szerint a szélsőséges időjárás ellenére jó termés várható: "Nálunk ez az extrém időjárás nem okozott problémát. A növények kondícióján és a termés mennyiségén nem látszik. Viszont egy, a tavasszal elhúzódó rügyfakadás és virágzás miatt nehéz megállapítani az azonos fajták szüreti időpontját. Egy tőkén belül vannak nagyon érett bogyók és kevésbé érettek is."

A hőség miatt azonban a csabagyöngyét is a megszokottnál egy héttel korábban kezdték el szüretelni. A nagy melegben ugyanis a szőlőszemek már nem érnek tovább, ráadásul a savak mennyisége is csökken a szőlőlében, amire nagy szükség van ahhoz, hogy jó minőségű bor készüljön. Ordacsehi környékén egyébként több mint 50 hektárról szüretelik le most a szőlőt, amit utána már rögtön fel is dolgoznak.

"A szőlőt egyből átszállítjuk Badacsonyörsre. Ott egyből feldolgozzuk és kierjesztjük és az ezt követő 2-3 napban már ki is palackozzuk, hogy megőrizzük az új bornak a friss gyümölcsös állapotát." - mondta el Varga Máté, a Varga Pincészet társtulajdonosa.

A korai szüret miatt az új, könnyed nyári bort már akár augusztus végén, szeptember elején meg lehet majd kóstolni.

Címkék: csabagyöngye, szüret, bor, szőlő, Balaton, gazdaság