Amerre a szem ellát csak mindan standon árulnak csemegekukoricát a kaposvári nagypiacon. A vásárlók keresik is.

Egy cső kukorica átlagosan 100-120 forinba kerül a kaposvári piacon. A többségét helyi termelőktől szerzik be.

Magyarország Európa legnagyobb csemegekukorica-termelője, az Egyesült Államok után pedig a világ második legjelentősebb exportőre. A hazai termelésben elterjedtek a szuperédes fajták.

Az agrárszakemberek szerint növelni lehetne a termőterületet, ha lennének hűtőházak és konzervgyárak, ahol helyben fel tudnák dolgozni a kukoricát.
Az agrárszakemberek szerint növelni lehetne a termőterületet, ha lennének hűtőházak és konzervgyárak, ahol helyben fel tudnák dolgozni a kukoricát.

- Magyarország Európában első, 34-35 ezer hektáron termelünk az országban. A vezető megyék Hajdú-Bihar, Békés és Csongrád. Somogyban pedig 150-155 hektár körül van. A csemege kukoricára a klímánk nagyon alkalmas, a megtermelt mennyiség 95%-át exportáljuk - mondta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke, Gombos Sándor.

Gombos Sándor szerint Somogyban növelni lehetne azoknak a területeknek a nagyságát, ahol csemegekukoricát termesztenek. Hozzátette: szükség lenne hűtőházra és konzervgyárra, hogy helyben fel tudják dolgozni és ne alapanyagként adják el a gazdák. A csemegekukoricának jelentős a tápértéke, kitűnő ízanyagai mellett sok energiát is tartalmaz. Száz grammonként 3-4 g fehérjét, 20 g szénhidrátot, 8–12 mg C-vitamint, de vasat, foszfort, karotint, és meszet is találhatunk benne.

Címkék: kukorica, piac, magyarország, gazdaság