Nagy terveket szövögetnek a patcai Katica Tanyán. Egy teljesen önellátó ökoszállodát akarnak felépíteni az egyik domboldalon. A működéshez szükséges energiát megújuló forrásokból biztosítanák. A bővítésre nagy szükség van. Évente ugyanis mintegy 13 ezer vendégéjszakát töltenek itt a látogatók, de egyelőre csak turista-, és apartman házakban.

- Egy magasabb kategóriás szálláshely hiányzik, ahol egy család megfelelő, minőségi szálodában tud több éjszakát eltölteni. Van 200 vendégágyunk, de ezek alsó kategóriás, turistaház jellegűek - tette hozzá Handó János, a Katica Tanya Élményközpont tulajdonosa.

Kaposváron mintegy 2 ezer szálláshely található. Van köztük kollégiumi szoba, kiadó lakás, családi ház, panzió, három és négy csillagos szálloda. A turisztikai szakemberek szerint azonban jóval több minőségi szálláshelyre lenne szükség a megyeszékhelyen.

- Keresik mindenféle kategóriában a jó minőséget. Ha ő három csillagost akar, akkor is egy jó minőségű három csillagost szeretne. Aztán továbbra is szükségünk lenne kempingre. Reméljük, hogy ez mihamarabb el fog készülni, illetve a 4-5 csillagos férőhelyeket is igényelnék - összegezte a tapasztalatait Mayerné Bocska Ágnes, a Kaposvár és Zselic Vidéke TDM elnöke.

A nemzeti fejlesztési miniszter nemrég jelentette be a Kisfaludy Turisztikai Programot, amelyben 300 milliárd forint áll rendelkezésre szálláshelyfejlesztésre. Mindettől azt várják, hogy a jelenlegi 10 százalékról 16-ra növekedjen rövid időn belül a turizmus hozzájárulása a GDP-hez.

- Úgy számolunk, hogy a szálláshely fejlesztésekkel közel 2 ezer szálláshely, 30 ezer szoba újul meg, közel 5 ezer új munkahely létesül és szeretnénk, hogy a program végére 20 százalékos árbevétel növekedés legyen a felújított szálláshelyeken - jelentette be a napokban Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter.

A szálláshely fejlesztési programra szeptember elsejétől lehet benyújtani a pályázatokat és legfeljebb 50 százalékos vissza nem téritendő támogatásban részesülhetnek a vállalkozások.

Címkék: szállás, katica tanya, hotel, fejlesztés, kaposvár, gazdaság