Akad még egy-két kiadó lakás a belvárosban. A Kaposvárra érkező egyetemisták közel fele, ha lakhatásról van szó, a kollégium helyett inkább az albérletet választja. Ilka 2 éve él külön szüleitől. Ő azért döntött az albérlet mellett, mert így nem egy szobán kell osztozkodnia másokkal.

- Figyelembe vettem az albérlet kiválasztásánál azt, hogy a jó ára mellett jó állapotú is legyen. Fontos volt, hogy közel legyen egy buszmegálló, illetve még az is, hogy ismerősökkel költözzek össze, mert velük tudom hogy jól fog alakulni az együttélés - válaszolta Beszterczán Ilka.

Az ingatlanközvetítő szerint az elmúlt években megtöbbszöröződött a kereslet az albérletek iránt. Az egyetemisták főleg a nagyobb, bútorozott lakásokat keresik, ám ezeket nagyon hamar, már a felvételi ponthatárok kihirdetése előtt elkapkodják.

- Alig vannak kiadó lakások pillanatnyilag Kaposváron, mert olyan nagy a kereslet. Azok akik a felvételiket sikeresen teljesítik és ide jönnek Kaposvárra, azoknak érdemes már most körülnézni és lefoglalni azokat az albérleteket amelyek jelen pillanatban szabadok - tette hozzá Boldizsár Balázs, a Boldingatlan Kft. tulajdonosa.

Az ingatlanirodákon kívül sokan hirdetik kiadó lakásukat a különböző közösségi portálokon is. Ez a módszer bár nagy népszerűségnek örvend, sok veszélyt tartogat a főbérlőnek és az albérlőnek egyaránt.

- Sok olyan ember látja akinek nem kéne, és azért magánemberként nehezebben szűrnek meg egy ügyfelet, mint mi mondjuk. Magánemberként nem mernek, vagy nem tudnak feltenni olyan kérdéseket, amit mi ingatlanosok, meg tudjuk szűrni az ügyfelet, hogy fizetőképes-e, van-e munkahelye - összegezte tapasztalatait Gócza Zsuzsanna, az Otthon Centrum Kaposvár irodavezetője.

Az idei évben egy egyszobás lakás havi bérleti díja berendezettségtől és állapotától függően 50 és 80 ezer forint közé tehető, míg egy két vagy többszobás ingatlanért akár havi 100 ezer forintot is elkérhetnek. A legolcsóbb albérletek a stúdiólakások, ezek havi díjai 40 ezer forintnál kezdődnek.

Kaposvár Önkormányzata egyébként a következő tanévre is meghirdette az egyetemisták és főiskolások albérleti, illetve kollégiumi férőhely iránti támogatását.

A pályázatok benyújtási határideje: augusztus 9.

Címkék: helyzet, albérlet, egyetem, gazdaság, kaposvár