Az aratás eddigi tapasztalatai alapján az átlagosnál valamivel magasabb hozamú és jobb minőségű gabonatermés várható - jelentette ki a földművelésügyi miniszter aratási szemlével egybekötött pénteki sajtótájékoztatóján a Debreceni Egyetem Agrárkutató Intézetek és Tangazdaság, Karcagi Kutatóintézet búzatáblájánál, Karcag határában.

Az ország kenyérgabona, takarmány és vetőmag ellátása biztosított, és exportra is jut - tette hozzá Fazekas Sándor.

Máig mintegy 50 ezer hektáron takarították be a búzát, a termésátlag eddig hektáronként 5,4 tonna körüli. A 236 000 hektáron vetett őszi árpa 60 százalékát aratták le, a termés minősége jó, átlaga 5 tonna körüli. Kedvező időjárás mellett ez a gabona napokon belül teljes egészében a raktárakba kerülhet.


H.Szabó Sándor felvételeiH.Szabó Sándor felvételeiH.Szabó Sándor felvételeiH.Szabó Sándor felvételeiH.Szabó Sándor felvételeiH.Szabó Sándor felvételeiH.Szabó Sándor felvételei
H.Szabó Sándor felvételei
A galéria megtekintéséhez kattintson a képre!

Ugyancsak tart még a repce, valamint a takarmányborsó aratása is, előbbi termőterülete idén 270 000, míg utóbbié 14 000 hektár - tette hozzá. A kenyérgabona vetésterülete idén mintegy 950 000 hektár, kisebb, mint az elmúlt években, elsősorban az olajos növények vetésterületének növekedés miatt.

Az őszibúza növekvő hozamainak köszönhetően a teljes termésmennyiség számottevően nem változott és minden felhasználási célra elegendő. Jelezte, immár egyre nagyobb területen termelnek GMO-mentes szóját is Magyarországon.

Az idei búzaexport-kilátásokról a miniszter azt mondta, előreláthatólag nagyjából a termés fele lesz külföldön értékesíthető szokásos felvevőpiacainkon, elsősorban a dél-európai országokban és Németországban. Ezen kívül azonban Kína részéről is jelentős érdeklődés mutatkozik, ahová ugyancsak megkezdődött az export.

Az árak most még nyomottak, de mivel az EU számos országában természeti csapások tizedelték a termést a magyar kenyérgabona külpiaci eladási lehetőségei és felvásárlási árai várhatóan a továbbiakban javulni fognak - jegyezte meg a szakminiszter.

Címkék: gabona, termés, aratás, kenyér, gazdaság