Az országban 2015 novemberében indultak meg a földárverések és csaknem 200 ezer hektár állami föld kelt el, amiből 270 milliárd forint bevétele keletkezett az államnak.

A szakemberek szerint licitek jót tettek a somogyi földek megítélésének. Az OTP Termőföld Értéktérkép elemzéséből kiderül, hogy a megye nagy részén átlagosan egymillió, egymilló 200 ezer forintba került egy hektár föld. Voltak járások, ahol 20-30 százalékkal emlkedtek az árak. A legnagyobb változás a forgalom terén volt. A megyék közül Fejér és Csongrád után a harmadik legtöbb föld Somogyban talált új gazdára. Gombos Sándor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke ezt két okra vezeti vissza: "az állami földek értékesítése adott egy lendületet, illetve beárazta a somogyi földeket. Majd azt követően az osztatlan közös területek felosztása a földforgalmat élénkítette meg, hiszen gyakorlatilag, amikor egy osztatlan közös, egy per egyessé válik, akkor forgalomképes lesz a föld."

H. Szabó Sándor felvétele
H. Szabó Sándor felvétele

Gombos Sándor szerint az árak tovább fognak növekedni. Leginkább a siófoki járásban és a városok környékén vannak magas aranykorona értékű területek. Tudni olyan adásvételről is, amelyben egy hektár föld két és fél millió forintért kelt el Somogyban.

Címkék: termőföld, aranykorona, árverés, licit, Somogy, gazdaság