Tehénfejés. Mindennapi jelenet az egyik somogyi gazdaságban. Ők naponta 9500 liter tejet állítanak elő, amit itt a megyében értékesítenek. Készülnek a poharas, zacskós és dobozos tejek a megye egyetlen tejfeldolgozó üzemében. A cég naponta 150 ezer liter tejet dolgoz fel és 65 féle terméket állítanak elő belőle.

Az üzletek polcainál azonban már nem a helyben készült tejet, tejterméket vesszük le a polcokról.

- Bizonyos termékfajták esetében nagyon egyértelmű, vannak olyan fogyasztók már, akik keresik a helyi termékeket, vannak, akik még nem és mi mindenkinek szeretnénk felhívni a figyelmét egyrészt a tej fogyasztására, másrészt pedig, hogy ezzel hozzájárulnak a helyi gazdaság fejlődéséhez - mondta Szommerné Egyed Linda, a Fino-Food Kft. ügyvezetője.

Ezt a szemléletet próbálja erősíteni az a kezdeményezés, amit öt somogyi tejtermelő, a kaposvári tejfeldolgozó és az egyetem indított el. A "Szívvel, lélekkel - helyi tejjel. Összefogás a somogyi tejért" kampány a megyében készült tejtermékek fogyasztására, vásárlására hívja fel a figyelmet. Ezzel munkahelyeket lehet megtartani, sőt akár teremteni is.

- Ha van helyi vállakozás, akkor az azt jelenti, hogy a lakosságnak van munkája, hiszen a helyi gazdaság adja ezt a lehetőséget. Hogyha az adott egyén tud dolgozni a helyi vállalkozásnál az jövedelmet jelent, van elkölthető jövedelme, ismét vissza tudja forgatni azt a jövedelmet a helyi gazdaságba és gyakorlatilag, amit az emberek egyébként nem látnak, hogy azzal, hogy a helyi termékeket fogyasztják, azzal összetett hatással egyértelműen a helyi gazdaság fejlesztésáét tudják elősegíteni - mondta Dr. Szigeti Orsolya, a Kaposvári Egyetem tanszékvezetője.

Az akció részeként lesz idén ismét lesz Somogyi tejhercegnő választás, amire június végéig lehet jelentkezni és egy fotó pályázatot is hirdetnek, amely arról szól, hogy miért is jó somogyi tejet fogyasztani.

Címkék: népszerűsítés, fino food, tej, somogy, gazdaság