Tavaly nyárn porig égett egy traktor a mernyeszentmiklósi határban. A jármű teljesen kiégett, mire a tűzoltók a hyelszínre értek. Vezetőjét nem messze tőle eszméletlenül találták a mentősök.

A mernyeszentmiklósi traktortűzhöz hasonló esetek elkerülése érdekében az idei évben is megtartja országos műszaki átvizsgálási akcióját a katasztrófavédelem. A gazdák a batakarításban résztvevő járműveiket a tűzoltólaktanyákban nézethetik át.

- Az áramellátás, az akkumulátorok, természetesen az üzemanyag ellátórendszereknek a műszaki állapota, de nem utolsó sorban beszélnünk kell a tűzoltókészülékek meglétéről, azoknak alkalmazásáról, használatáról, hiszen egy bekövetkező káresetet nagyon gyorsan lehet így kezelni - mondta dr. Bérczi László, országos tűzoltósági főfelügyelő.

A szakminisztérium is fontosnak tartja azt, hogy zökkenőmentesen megtörténjen az aratás. Már csak azért is, mert több milliárd forint sorsáról van szó.

- Csak búzából közel egymillió hektár van és vár aratásra és ha az összes őszi és a tavaszi kalászost vesszük, az jóval több mint másfél millió hektár. Ennek a mennyisége, értéke óriási és óriási azoknak a gépeknek is, amelyek ezeket a terményeket betakarítják - tette hozzá Szépe Ferenc, a Földművelésügyi Minisztérium főosztályvezetője.

Az elmúlt évben a katasztrófavédelem ezer helyszínen hatezer műszaki átvizsgálást hajtott végre az aratáshoz kapcsolódó akciójának keretében.

- Mindnyájunknak az a közös célja, hogy az elvégzett munka, a befektetett költségek minél nagyobb eredményt hozzanak, minél jobb termés legyen és minél több kenyérgabona kerüljön be a tárolókba és úgy, hogy közben tűzeset ne történjen - tette hozzá Wéber Antal, a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója.

Az idei tél után kedvező körülmények között léptek át a gazdák a tavaszba, de azóta a szárazság lett jellemző a földeken.

- Azt látni kell, hogy az elmúlt évtizedekben a mezőgazdasági tevékenység a legkitetettebb ágazat az időjárási és katasztrófa tekintetében. Célunk nyilván a károk megelőzése, illetve a bekövetkezett károk mértékének csökkentése - zárta gondolatait Mácsai Ádám, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei igazgatója.

A megelőző munkáknak köszönhetően az elmúlt öt évben folyamatosan csökkentek azok a tüzek, amik a lábon álló gabonában vagy az épületekben keletkeztek.

Borítókép: MTI

Címkék: veszély, megelőzés, aratás, katasztrófavédelem, gazdaság