Józsi Norbert 20 éve dolgozik szakácsként. Évek óta tervezte, hogy mestervizsgát tesz, főleg a fiatalok képzése miatt.

- Ez egy régi álom volt számomra, mert ahogy a beszédben is említettem, hosszú ideig voltam külföldön és így nehéz volt ennek a megvalósítása. Ahogy hazaértem ez volt az első dolgom, hiszen tanulókkal szeretnék foglalkozni - tette hozzá Józsi Norbert.

A szakemberek szerint egyre több mesterre van szükség, hiszen csak így maradhat meg egy-egy szakmának a presztízse.

null

- Vissza kell állítani a mester - tanítvány viszonyt. Ez támogatom és ezért lenne jó, ha minél több mester lenne - válaszolta Nótár László, a szakács-mesterbizottság elnöke.

Ma délelőtt huszonhárman tettek esküt, akik a megyei iparkamara szervezésében tették le a mestervizsgát. A szakácsokon kívül elektronikia műszerész, fodrász, autószerelő, és karosszérialakatos is volt az új mesterek között.

null

A Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara ezekkel a mesterképzésekkel is igyekszik a munkaerőpiaci igényekhez igazodni.

- Csak annak van értelme ha olyan emberekkel végeztetjük el, vagy olyan embereket vizsgáztatunk amely szakmák, hiányszakmák. Itt még egy kis ellentmondás is van mert itt a mi térségünkben akik mestervizsgát tesznek szakácsok, azzal a papírral tőlünk jobban kereső helyen nyugatra is szert tudnak tenni munkahelyre - mondta Varga József, a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

null

Eddig több százan lettek a szakmájuk mesterei és ezzel együtt oktatói. A mai ünnepségen a Szakma Sztár és a Szakma Kiváló Tanulója verseny döntőjébe jutott somogyi fiatalokat is köszöntötték.

Az országos megmérettetésen Kőhalmi Barbara női szabó, Illés Ervin szakács és Tóth Zoltán ipari gépész ért el kiemelkedő helyezést.

Címkék: mester, levél, skik, átadó, gazdaság