Konyhakertjükben gazolnak és kapálnak a Borostyánvirág Anyaotthon lakói. Szabó Nikolett 5 gyermekével került az utcára néhány hónappal ezelőtt. Lakhatási problémája miatt kért segítséget az intézménytől. Legkisebb gyermeke, Dzsesszika még csak 9 hónapos, de már nagyon szereti a főzeléket az itt megtermelt spenótból. Az anyuka azt mondja: szívesen dolgozik a kertben.

- Jó mert elfeledteti az otthoni problémákat, és persze azért is jó mert nekem is volt otthon kertem. Csináltam, gazoltam, kapáltam. Nem kell megvenni a boltban. Csak kijövök és leszedem a gyerekeknek. Szeretik nagyon úgyhogy kikapcsolódásnak nagyon jó - mondta Szabó Nikolett.

Hozzá hasonlóan a többi anyuka is szívesen kiveszi a részét a kertészkedésből. Az otthon vezetői azt mondják: a kinti munka közben az anyukák valóban elfelejthetik problémáikat, ráadásul az egészséges életmódot is megismerhetik.

- Az ide érkező lakóknak egyfajta mintát tudunk biztosítani, hogy az egészséges táplálkozás milyen és miért is fontos. Nagyon sok olyan család van akik a mélyszegénységből érkeztek, rájuk az egyoldalú táplálkozás nagyon jellemző. Ez hosszú távon tipikusan elhízáshoz vezet. Az ittlét alatt próbálunk információkat is biztosítani a családoknak, hogy mire figyelejenek, mind a gyermekek mind a saját esetükben - foglalta össze a Borostyánvirág Anyaotthon intézményvezető-helyettese, Bíró Dániel.

Zöldhagynmából és spenótból idén már rengeteg termett. Így nemcsak a konyhán tudják azonnal felhasználni, hanem a heti élelmiszercsomagot is ki tudták pótolni ezzel, így pedig spórolnak is. Erre nagy szükség is van, hiszen tavaly rekordszámú anyukát láttak el az otthonban. Többségük kapcsolati erőszak miatt érkezett ide.

 

Címkék: borostyán, kertészet, anyaotthon, gazdaság