Augusztustól mind a virsli, mind a párizsi hústartalmának legkevesebb 51 százalékosnak kell lennie. Ennek örülnek a vásárlók, ugyanakkor abban is bíznak, hogy a változás nem jár áremelkedéssel. Van, aki szerint a kormány áfacsökkentése miatt a pluszköltséget a gyártóknak le kellene nyelniük.

A kaposvári húsüzemben hetente több mint 30 tonna virsli és majdnem 80 tonna felvágott készül. Termékeik többségében korábban már megnövelték a hústartalmat.

- Az első a fogyasztó igénye, ezért is növeltük meg a hús tartalmát, hogy minél magasabb minőségű terméket fogyasszanak, elégedettek legyenek a termékekkel. Természetsen ha növekedik a hústartalom, akkor az növeli az önköltségét a terméknek. Azonban most mi nem emeltük meg a termékeink árát - mondta a Kométa '99 Zrt. ügyvezető-helyettese, Hollósy Tibor.

A magyar szabályozás ezzel a módosítással a legszigorúbbak közé lépett az Európai Unión belül. A Földművelésügyi Minisztérium a szigorítással egészségesebb élelmiszerekkel látná el a magyar fogyasztókat. A pékáruk gyártásánál is lesz változás, emelkedik például a kenyerekben a rozsliszt és a tönkölybúza-őrlemények aránya.

Címkék: élelmiszerkönyv, párizsi, virsli, hús, gazdaság