Magyar és olasz szakemberek tanácskoztak ma a 29. Nyúltenyésztési Tudományos Napon. A konferencián Nagy István miniszterhelyettes köszöntőjében bejelentette: országos kampány indul a nyúlhús-fogyasztás hazai népszerűsítésére.

- Mi vagyunk Európa legnagyobb nyúlhús exportőre, de a hazai fogyasztás nagyon alacsony. Addig míg 2 dkg-t fogyasztunk évente, addig ez Európában 2 kg - tette hozzá Nagy István.

Juráskó Róbert, a Nyúl Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke előadásában elmondta: 2020-ra hét millió vágott nyulat szeretnének a hazai és a belföldi piacra feldolgozni.

- Mi szeretnénk a vágóhidi kapacitást maximálisan kihasználni. Most ötven százalékos vágóhidi kihasználtságról beszélünk, ennek a termelésnek a jelenlegi volumene 4 millióról 7 millióra lenne biztosított - válaszolta Juráskó Róbert.

A 29. Nyúltenyésztési Tudományos Napon előadást hallhattak arról is az érdeklődők, hogy a magas hőmérséklet hogyan hat a nyulak termelésére.

null

- Valamilyen módon takarmányozással, adalékanyagokkal a romló kondíciónak próbáljuk elejét venni, illetve olyan fajták kitenyésztése volna hosszú távon a cél, amelyek jobban alkalmazkodnak a meleg környezeti hőmérséklethez is - tette hozzá Gerencsér Zsolt, a Kaposvári Egyetem tudományos munkatársa.

Az olaszországi Padovai Egyetem tudományos munkatársai pedig a nyúlhús értékesítési lehetőségeiről tartottak előadásokat. Közel ezer tenyésznyulat tartanak a Kaposvári Egyetemen. Mivel az itteni genetikai állomány jó, egy-egy anyanyúlnál 8-10 fias szaporulat várható.

- Nálunk a Kaposvári Egyetemen három saját tenyészfajta található meg. Az egyik a pannon fehér, a pannonka és a pannon nagytestű. Itt az egyetemen törzsállománnyal rendelkezünk és tenyészállatot is értékesítünk - tudtuk meg Dr. Matics Zsolttól, a Kaposvári Egyetem docensétől.

A szakemberek szerint a nyúlhús kedvező beltartalmának köszönhetően könnyen beilleszthető a modern étrendekbe. Más, népszerű húsfélékkel összehasonlítva a legalacsonyabb a koleszterintartalma és igen zsírszegény. Június 9-étől a nagyáruházakban ételbemutatókon kívánják megismertetni a vásárlókkal a nyúlhúst és annak elkészítését.

Címkék: 29. Nyúltenyésztési Tudományos Nap, nyúl, fogyasztás, Kaposvár, gazdaság