Az országban, de a közép-európai régióban is egyedülálló módon cserélte le Kaposvár két évvel ezelőtt a teljes autóbuszflottáját. Akkor 40 vadonatúj, sűrített földgázzal működő jármű állt forgalomba. Ezek üzemeltetése jóval olcsóbban és környezetkímélőbb, mint dízel üzemű elődeiké.

De nem csak a buszok, hanem az elektromos kerékpárok és autók is hozzájárultak ahhoz, hogy Kaposvár zöld város legyen. A napokban ezeket az intézkedéseket a Követ Egyesület díjazta is.

- 40 darab buszt, elektromos rollereket és kerékpárokat szereztünk be, továbbá a város fenntartásához elektromos autókat is munákba állítottunk és ezen kívül a városban parkoló elektromos járművek ingyen használhatják a parkolókat - válaszolta Kardos Beáta, a Kaposvári Önkormányzat környezetvédelmi referense.

A városon kívül két kaposvári vállalat tevékenységét is elismerték az Ablakon Bedobott Pénz programban.

A térség egyik legjelentősebb foglalkoztatója, a Videoton a hűtőrendszerét alakítottá át mintegy 40 millió forintból. Ma már mindössze egy 10 köbméteres tartály gondoskodik a fröcsöntő üzemek hűtéséről.

- A korszerűsítéssel éves szinten 600 megawatt óra villamos energiát és 1000 köbméter vizet spóroltunk meg. Ez 15 millió forintos megtakarítás évente - tette hozzá Fehér Balázs, a Videoton Elektro-Plast Kft. üzemeltetési vezetője.

A kaposvári cukorgyár pedig karbon-megtakarítási különdíjat kapott a megmérettetésen. A biogáz üzemükben ugyanis különböző szűrőberendezésekkel tisztítják a gázt, amelyet utána aztán a cukorgyárban és több közintézményben is hasznosítanak. Például fűtenek vele.

Címkék: díj, környezetvédelem, kaposvár, gazdaság