A Terület- és településfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázatai a somogyi emberek életkörülményeinek javítását, a helyi gazdaság versenyképességét fejlesztését szolgálják – mondta Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára péntek délelőtt a Kaposvári Vármegyeházán, ahol a fejlesztések hatékonyabb megvalósítása érdekében tájékoztatták az eddig nyertes települések vezetőit a TOP somogyi információs napján.

A megnyitót követő sajtótájékoztatón Biró Norbert, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke elmondta: a TOP első körös kiírása 28,53 milliárd forintos kerettel történt meg megyénk tekintetében, melyből eddig 22,366 milliárdos támogatásról született döntés 2016 decemberében, illetve idén május elején. Utóbbi döntés értelmében 81 településen 97 projekt valósulhat meg mintegy 16,457 milliárd forintból. A fennmaradó mintegy hatmilliárdos összeget az elbírálás alatt álló 78 somogyi pályázat nyertesei kaphatják meg, melyek közül 2. körös egyetértésre támogatási javaslattal megküldött a megyei közgyűlés 40 pályázat esetében a múlt héten. A megyénk rendelkezésére álló TOP forrás 43.5 milliárdos keretéből 245 somogyi település mindegy egyes polgárára – a csecsemőtől a legidősebbig – több mint 174 ezer forintnyi fejlesztést jut, melyből az eddigi döntések értelmében valamivel több mint a fele már hamarosan felhasználható.

Rákossy Balázs kiemelte: mérföldkőhöz érkeztek a pályázatok, melyek a fejlesztési lehetőségek jelentős szeletét teszik ki mintegy 1300 milliárdos országos forrással a megyei önkormányzatok és megyei jogú városok számára. Több mint 61 milliárd forint fejlesztési forrás érkezik Somogy megyébe a TOP keretében, ebből 43,5 milliárd forint felhasználásáról a megyei önkormányzat döntött. A fennmaradó részről a megyei jogú város, Kaposvár dönt. Ezek a források az életkörülmények javítását, a helyi gazdaság versenyképességének fejlesztését. Reményei szerint a településen élők érezni fogják a fejlődést, és hatékonyan használják fel a rendelkezésükre álló forrásokat. A projektek hatékony megvalósulását célozza a mai információs nap is, ahol az eddig elbírált, nyertes pályázatok polgármestereit és jegyzőit tájékoztatják a következő feladatokról.

A Nemzetgazdasági Minisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára elmondta azt is, hogy az eheti kormányülésen elfogadták a családtámogatási akciótervet, melynek keretében országosan több mint 40 ezer új bölcsődei- és 30 ezer óvodai férőhely létrehozására biztosítanak forrást annak érdekében, hogy az anyák minél hamarabb vissza tudjanak térni a munka világába. Somogyba mintegy 3,3 milliárdos összeget terveznek erre a célra. Az államtitkár köszönetet mondott a megyei önkormányzatnak és a fejlesztési biztosnak az eddig elvégzett szakmai munkáért.

Oláh Gábor, a Nemzetgazdasági Minisztérium regionális fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkára kiemelte: a nyertes pályázatok támogatási szerződéseit várhatóan június közepéig megkötik az államkincstárral az érintettek, ezt követően pedig a hónap végéig szeretnék kiutalni a támogatási összeget, hogy minél hamarabb megkezdődhessenek a beruházások, az önkormányzatoknál pedig ne adódjon likviditási probléma a fejlesztések miatt. Az év végéig a beruházások kétharmados készültségét kérik a nyertesektől, ebben pedig partner lesz a kormányhivatal is, szakhatóságaik mindent megtesznek annak érdekében, hogy ne legyenek adminisztratív akadályok.

Móring József Attila, Somogy megye fejlesztési biztosa arra kérte a nyertes települések polgármestereit és jegyzőit, hogy merjenek örülni a pályázatok sikerének, hiszen ezek a beruházások rendkívüli hatással lehetnek a település megtartó erejére. Jól éltek a települések az eddigi lehetőségekkel - tudják, hogy 2020 után már nem nagyon lesz vissza nem térítendő forrás -, ugyanis a közel 200 beadott pályázatból mindössze hetet küldtek vissza újragondolásra. A fejlesztési biztos reményét fejezte ki, hogy a somogyi emberek érdekében a teljes rendelkezésre álló összeget fel tudják használni.

Címkék: területfejlesztési források, tájékoztató, somogy megye, gazdaság