A tavasz beköszöntével újra kinyitottak a helyi termelői piacok Somogyban. Jelenleg nyolc ilyen működik, többségük a Balaton-parton. A települések polgármesterei szerint egyre nagyobb az igény arra, hogy a helyi őstermelők, kézművesek, vállalkozók értékesíteni tudják helyben termelt, egészéges termékeiket.

Két éve várja vásárlóit a Ráksi Porta Termelői Piac, ahol a helyi és környékbeli termelők egészséges élelmiszereiket népszerűsíthetik. A tapasztalatok azt mutatják: egyre többen vásárolnak tudatosan közvetlenül a termelőktől.

A termelői piacok nyitását örömmel fogadja a Zselic Kincse Szövetkezet is. A csaknem 40 tagot számláló szövetkezet szerint ez egy újabb lehetőség a kistermelőknek, hogy értékesíthessék munkáikat. Kaposvár környékén Ráksiban és Bárdudvarnokon működik termelői piac.

- A termelői piacok előnye, hogy környzetbarátok, a legtöbbször minimális a szállítási költség és a helyi vállalkozókat erősítik a vásárlásokkal - mondta Udvaros Renáta, Zselic Kincse háziasszonya.

A megyei agrárkamara internetes portált is működtet, ahol helyi piackereső is van. Rendszeresen tartanak termelői vásárt, ezúttal a mezőgazdaság szakközépiskolában. Most egy új kezdeményezést is bevezetne a kamara.

- Valamilyen módon kapcsolatot teremtünk a közintézmények, a helyi községi közintézmények ellátása, és a helyi piacok között. Utóbbiakat segítené az, ha a megmaradó feleslegeket, amit a kisközségben nem tud eladni, a helyi közintézmény konyháján levezethetné - mondta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke, Gombos Sándor.

Több somogyi település is pályázna erre a konstrukcióra, amelyben akár 50-90 százalékos támogatási intenzitás is elérhető.

Címkék: termelői, piac, gazdaság, somogy