Az utak, bölcsődék, óvodák, ipari parkok építését, felújítását lehetővé tevő források időarányosan rendelkezésre állnak a hazai nagyvárosokban, így a Modern Városok Programnak és a Területfejlesztési Operatív Programnak köszönhetően folyamatosak a fejlesztések - mondta Szita Károly a Megyei Jogú Városok Szövetségének pénteki ülését követően Szekszárdon.

A szövetség elnöke, Kaposvár polgármestere megerősítette: a kétmillió embernek otthont adó 23 nagyváros 3000 milliárd forintból fejleszthet a következő években, a települések életét nagyban befolyásoló beruházások pedig Csepreghy Nándor államtitkára közlése szerint 2020-2022-re be is fejeződnek.

Fotó: MTI
Fotó: MTI

Az ülésen részt vett Banai Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium államháztartásért felelős államtitkára is, aki elmondta: a gazdasági növekedésnek köszönhetően 2018-ban is bővülnek majd az önkormányzatok forrásai, és nőnek a központi költségvetési támogatások is. Stabil lesz tehát az önkormányzatok támogatása, emellett jelentős európai uniós és hazai fejlesztési források állnak majd rendelkezésre.

Az Országgyűlés elé április végén, május elején bekerülő költségvetési törvényjavaslat 4,3 százalékos gazdasági növekedéssel számol, ami azt jelenti, hogy a helyi adóbevételek várhatóan mintegy 5 százalékkal nőnek. Az önkormányzatok számára az is kedvező hír, hogy a minimálbéremelés és a közszférában megvalósuló bérfejlesztés többletét a központi költségvetés fedezi.

Címkék: Megyei Jogú Városok Szövetsége, Szekszárd, MJVSZ, Szita Károly, gazdaság